Petek, 7. 10. 2016, je bil za učence, ki obiskujemo posebni program PPVI 2 in 3, prav poseben dan. Izpolnila se nam je čisto posebna želja – za nekaj ur smo lahko pokukali v življenje slovenskih vojakov in vojakinj. Da, prav ste slišali! V vojski so zaposlena tudi dekleta!

Tisti petek so se po nebu vlekli sivi oblaki in pihala je burja. Bil je “čemeren” dan, kar pa nas seveda ni prav posebno motilo. Polni pričakovanj smo po malici krenili proti vojašnici. Na prijavnici – vhodu v vojaški kampus – nas je pričakala vojakinja. Oblečena v čisto pravo vojaško uniformo je bila takoj deležna naših občudujočih pogledov. A to je bil šele začetek naše velike vojaške dogodivščine. Prav vsak izmed nas si je lahko oblekel vojaško uniformo in si na hrbet oprtal vojaški nahrbtnik. Ta je še celo prazen zelo težak. Moj prijatelj Matej je splezal v bivak, ki ga vsak vojak nosi s seboj v nahrbtniku. Vojaško življenje je pač tako, da topla postelja ni vedno na voljo. Večina se nas je najbolj razveselila vožnje z vojaškim vozilom. Hummer, v katerem se lahko pelješ le pripet in s čelado na glavi, je vozilo, s katerim bi se vsi z veseljem vozili vsak dan v šolo. Vožnja čez drn in strn je bila res pravo doživetje … Ogledali smo si še čisto pravo vojaško reševalno vozilo. Je zelene barve in ima velik rdeč križ na beli podlagi. V njegovi notranjosti se skriva prava mala bolnišnica.

V družbi slovenske vojske je čas hitro minil. Na žalost smo se morali vrniti v civilno življenje. Na prijavnico smo se odpeljali v konvoju vozil. Kakšna čast!

Danes je ponedeljek. Spet smo v šolskih klopeh in obujamo spomine na doživeto. Aja, da ne pozabim. Ker si večina od nas želi postati vojak, smo tudi vojaške sklece in počepe danes že naredili.

Poskusi še ti. Ni tako enostavno, kot se zdi!

učenci PPVI 2 in 3

Prisrčna hvala polkovnici gospe Franki Rebec Tomšič, ki nam je omogočila to nepozabno doživetje, ter vsem vojakom, ki so pri tem sodelovali!

Dostopnost