Praznik kulture so v OŠ Miroslava Vilharja praznovali nadvse slovesno. Pripravili so dve prireditvi (za mlajše in starejše učence), ki sta se v začetku februarja odvijali v postojnskem kulturnem domu. Prireditev pa gotovo ne bi tako lepo uspela, če ne bi na pomoč priskočila tetka Kultura. Malce zaprašena, oblečena kot dame iz starih razglednic, v srcu pa vsa mladostna in radoživa. Skupaj z voditeljico Tajo sta sestavili program, ki je vsem navzočim pognal kulturno kri po žilah.

Tetka Kultura je Taji namignila, da je februar, mesec kulture, tako poln kulturnega dogajanja, da se ji res ni treba bati – gotovo bosta nabrali dovolj točk za prireditev. In tako nas je popeljala preko Franceta Prešerna, mojstra slovenske besede (njegovo pesem so doživeto interpretirali Zala, Matic in Sabina), naprej do valentinovega. Spomnila je Tajo, koliko lepih ljubezenskih filmov, pesmi so napisali ustvarjalci vseh časov. Prisluhnili smo Orrfovemu ansamblu in Karin, ki je občuteno zapela prelepo ljubezensko pesem. In že je bil na vrsti naslednji kulturni dogodek – pust. Celo šeme je poklicala tetka Kultura, ki so Taji povedale tisto pustno: Pust je, pust, nikar zamere, ni še čas za mile jere … Pojasnila je Taji, da je pustovanje eden najstarejših kulturnih običajev in je pri nas še kako živ v kurentih, škoromatih, laufarjih in drugih pustnih likih, ki bodo – ona jamči za to – prav gotovo odgnali zimo. V podkrepitev veselega pustnega dogajanja se je v prireditev vključil ansambel Amaterji in – ne boste verjeli – sneg se je kar vidno talil! Sledila je točka, ki so jo pripravili učenci 1. triade in NIS. V  njej sta nastopili Zima in Pomlad, in to kar skupaj. Tetka kultura je pošepnila Taji, da to, kar so učiteljice nekoč učile učence – letni časi lepo po vrsti – sploh ne velja več. Zdaj je vse pomešano, sredi januarja cvetijo zvončki, prijateljstvo med zimo in pomladjo je praktično neizbežno. In res je sledila točka s Pomladjo in Zimo, vse se je iskrilo, padale so snežinke in cvetele rožice – na koncu pa je šla vendar Zima počivat. Kot zadnjo točko pa je tetka Kultura napovedala še kulturne počitnice! Namesto računalnikov in televizije je pozvala šolarje, naj preberejo kakšno lepo knjigo, si ogledajo kakšno gledališko predstavo, lep film v kinu. Točka, ki je sledila, pa je bila pravi uvod v njen poziv. To je bila igrica naše gledališke skupine z naslovom Pojdimo se rdečo kapico, s katero so mladi igralci poželi zares velik aplavz.

Tetka Kultura je bila vesela, ko je videla, da njeno dejavnost podpira tudi naše vodstvo – v prvi vrsti so namreč sedeli zraven ravnateljice še župan in podžupan. In ne samo to! Župan je v svojem nagovoru zelo pohvalil ta lep kulturni dogodek ter pozval mlade, naj v svoji mladostni zagnanosti in želji po zabavi ne pozabijo na kulturne vrednote, ki naj jih spremljajo skozi vse življenje.

Irena Rep

20150304_110000 (1)

Dostopnost