V sklopu Odprte ulice bo vsak petek do konca šolskega leta zjutraj po Tržaški ulici vozil Pešbus (2., 3. in 4. razred) z odhodom izpred Zelenega bisera ob 7.35 po urniku zapisanemu spodaj na zemljevidu.

Za učence, ki jih starši pripeljejo pred šolo smo za čas Odprte ulice organizirali točko Poljubi in odpelji na parkirišču pred TPC Primorka (del proti ZD, točka bo označena) kjer se bodo pridružili mini Pešbusu, s katerim se bodo sprehodili do šole in kateremu se bodo pridružili tudi učenci na avtobusni postaji. Odhodi bodo na 15 min za v šolo in 5 min po koncu pouka izpred šole na avtobusno postajo in parkirišče. Urnik je na karti.

Bicivlak je organiziran prihod v šolo s kolesi, primeren za učence z opravljenim kolesarskim izpitom. Poleg izpravnega kolesa je obvezna tudi kolesarska čelada.  Prva postaja je pri TIC-u pri Mercatorju, nato po Tržaški in Titovi, mimo avtobusne do šole) Zbor je ob  7.45 na ploščadi pred TIC-em pri Mercatorju. Ostali kolesarji se nam lahko pridružijo tudi na ostalih postajah. Vabljeni so tudi kolesarji, ki stanujejo drugje v mestu, da se pripeljejo do postaje Bicivlaka, ravno tako tudi učenci na skirojih. V primeru dežja, Bicivlak ne vozi. Želimo si, da bi se učenci navadili priti v šolo s kolesom tako, da bi se počutili varno v prometu.

  • Otroci, ki v šolo pridejo peš ali kolesarijo, so v povprečju vsak dan fizično aktivni več časa in so bolje telesno pripravljeni kot otroci, ki se v šolo vozijo.
  • Bicivlak in Pešbus spodbujata osebnostni in socialni razvoj otrok, saj ti razvijajo neodvisnost, krepita se njihov občutek odgovornosti in zavest o lastnih zmožnostih.
  • Otroci s premagovanjem krajših razdalj v okolju, ki ga poznajo, postopoma osvajajo prometne predpise in pravila vedenja ter postajajo suvereni udeleženci v prometu.
  • Z zgodnjim razvijanjem zdravih navad, kot sta hoja in kolesarjenje, vzgajamo ozaveščene posameznike z zdravim in okolju prijaznim življenjskim slogom.
  • Pešbus in Bicivlak razbremenita starše, ki tako otroke v šolo pospremijo samo ob določenih dnevih, ne pa vsak dan.
  • Če otroci v šolo hodijo ali kolesarijo, se zmanjša število poti, opravljenih z avtomobilom, in posledično tudi količina škodljivih izpustov v okolje.
  • S spremljanjem Pešbusa in Bicivlaka lahko starši in stari starši pridobijo nekaj kakovostnega časa za preživljanje s svojim otrokom ali vnukom ter tudi sami naredijo nekaj za svoje zdravje.

Dostopnost