V okviru projekta NAŠA MALA KNJIŽNICA smo sodelovali pri izmenjavi knjižnega junaka. Lutko ježka so nam skupaj z zvezkom poslali učenci iz Osnovne šole Dob, podružnične šole Krtina. Mi smo njim poslali našega ježa in zvezek, ki je potoval med učenci 1. razreda.

Slikanica Kako objeti ježa, duhovita zgodba o bodičasti živalici, ki pogreša topel dotik je v letu 2022 prejela nagrado za najlepšo slovensko izvirno slikanico. Nagrada Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico sta prejela pisateljica Jana Bauer in ilustrator Peter Škerl.

Pripravili smo potovalno pravljično vrečko z motivom ježa, v katero smo dali slikanico, zvezek in lutko. Vrečka je potovala skupaj z otroki domov in na naši podružnici so jo domov odnesli prav vsi učenci 1. in 2. razreda. Starši so skupaj z otroki prebirali slikanico Kako objeti ježa, v pomoč jim je bil prikupen ježek. V zvezek so otroci zapisovali, likovno upodobili doživetja, ki jih bil ježek deležen pri njih doma. Otroci so povedali, da je ježek z njimi doživel prijetne trenutke, kot npr.: skupaj z njimi prebiral tudi druge slikanice, ki jih imajo doma; se igral; se vozil s kolesom in skirojem; spal v sobi otroka; pomagal otroku pri učenju itd.

Izhajajoč iz odzivov otrok, kot tudi njihovega ustvarjanja lahko potrdimo, da jim je bilo branje in ustvarjanje v veselje. Hvala družinam za aktivno sodelovanje in spodbujanje skupnega branja.

Martina Žnidaršič

Dostopnost