Projektu Izmenjava bralnih znamenj (Bookmark project), ki poteka pod okriljem Mednarodnega združenja šolskih knjižnic (IASL; http://www.iasl-online.org/events/isld/isld-projects.html), smo se pridružili tudi  letošnje šolsko leto.

V projekt so se vključili učenci tretjih razredov, dva oddelka šestih razredov, en oddelek iz sedmega razreda, dva oddelka prilagojenega programa z nižjim izobrazbenim standardom. Vseh učencev je bilo 168. Naša glavna koordinatorica nas je povezala s šolami iz Portugalske, Litve in Avstralije.

Učenci tretjih razredov, šestih razredov in en oddelek prilagojenega programa z nižjim izobrazbenim standardom so sodelovali s partnersko šolo Agrupamento de escolas de Caranguejeira e Santa Catarina da Serra iz Portugalske.

Skupina učencev iz sedmega razreda in en oddlekek prilagojenega programa z nižjim izobrazbenim standardom si je kazalke izmenjala z drugo šolo iz Portugalske, Escola B 2,3 de Santa Clara, Évora, Portugal, s šolo iz Litve, Kruonis gymnasium, ter šolo iz Avstralije, Ivanhoe Girls Grammar School.

Učenci so izdelali ustvarjalne kazalke ter si jih izmenjali z učenci na partnerski šoli.. Med razredno uro oziroma socialnim učenjem so se pogovorili o teh oddaljenih deželah in poiskali našim slovenskim besedam tuje izraze v jezikih sodelujočih šol. Ogleali smo si tudi njihove poslane prispevke.

Učenci so izdelali toliko kazalk, da je vsakdo od sodelujočih dobil svojo.  Hkrati so v ovojnicah na obe šoli pripotovali sestavki o življenju  v obeh deželah, vsakdanu, zanimivostih na šoli, kraju.

Projekt je trajal od septembra do konca maja. Naše izdelke smo predstavili tudi na Vilharjevih dnevih, 1.6. 2017.

Dostopnost