Podružnica Prilagojenega programa z nižjim izobrazbenim standardom in posebnega programa vzgoje in izobraževanja že nekaj let sodeluje pri Vseslovenskem natečaju Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec. Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec je projekt, ki sodelujočim pomaga na njihovi poti k ohranjanju naravnega, kulturnega in nacionalnega izročila Slovenije. Razvija zdravo samopodobo posameznika ter spoštljiv in odgovoren odnos človeka do okolja in narave.
Pri projektu so sodelovali učenci, učitelji, varuhi in drugi zanimivi zunanji sodelavci, ki so nam pomagali pri izvedbi projektov. Vključili smo se v tri projekte. Vreme in mi, Jezik živali ter Zelena nit ali luknja, da te kap. Vsak projekt je raziskoval svoje področje in prišel do zanimivih spoznanj.
Učenci so opazovali vreme, se naučili razumevanja vremenskih napovedi ter spremljali in beležili vremenske pojave. Obiskali smo vremensko hišico v Postojni in se naučili še marsikaj drugega. Pri tem nam je pomagal lokalni vremenoslovec.
Spoznali smo, da je jezik živali zelo zanimiv. Opazovali, opisovali in primerjali smo paličnjake, čebele in različne hišne ljubljenčke. Naučili smo se skrbi za njih, jih vzljubili in tako premagovali strah pred njimi. Nastali so zanimivi likovni izdelki iz paličnjakov in hišnih ljubljenčkov, panjske končnice ter krema za ustnice iz voska in medu. Posadili smo medovito drevo. Obiskali smo čebelnjak ter na obisk povabili čebelarja.
Prav poseben izziv pa je bil ustvarjanje novih oblačil iz starih. Razmišljali smo o tem o tem, kako bi z malo znanja in spretnosti ponovno uporabili odslužena oblačila za druge namene in s tem manj škodili okolju. Čakalo nas je krojenje, rezanje, prepletanje in šivanje. Tako smo predelali kar nekaj kosov starih oblačil v novo uporabo. Mogoče pa nas bo vse spodbudilo, da v prihodnje dobro razmislimo, ali res potrebujemo to jakno, majico, hlače, krilo ali čevlje, ki si jih želimo kupiti ali bodo stala oblačila v omari.
O naših aktivnostih pri projektih smo izdelali knjižice, ki si jih lahko ogledate:

Zelena nit_OS Miroslava Vilharja Postojna_PP VI 2_13 in 14 let.pdf
Jezik zivali_OS Miroslava Vilharja Postojna_PPVI4_18-24 let .pdf
Zelena nit_OS Miroslava Vilharja_PPVI3_ 16 do 19 let.pdf
Jezik zivali_OS_Miroslava_Vilharja_1_2e_6_do_8_let.pdf
Jezik zivali_OS Miroslava Vilharja Postojna_3.e_9.-10.let.pdf
Vreme in mi_OS Miroslava Vilharja_4.e-9.e, 10-17 let.pdf

Koordinator projekta Vesna Bunderla

Dostopnost